top of page

Aplicația online UCAS

 

 

Odată ce v-aţi întocmit lista cu cele 5 universităţi, puteţi să începeţi aplicaţia. Puteţi să aplicaţi la o universitate în străinătate începând din toamna anului precedent intrării la facultate, deci din momentul în care aţi intrat în clasa a XII-a.

 

Pentru acest lucru, fie optaţi la consiliere specializată de tip Edmundo (http://www.edmundo.ro/), fie aplicaţi pe cont propriu urmând întocmai instrucţiunile site-ului UCAS (http://www.ucas.com/), aşa cum am făcut şi eu.

 

 

Revenind la cazul meu, vă prezint pas cu pas evoluţia aplicaţiei mele:

1. Întocmirea listei cu universităţi şi crearea unei ierarhii preferenţiale (mi-am ales deja facultatea favorită), atfel:

    a) University of Sheffield,

    b) University of Manchester,

    c) University of Birmingham,

    d) University of Bristol,

    e) University of Warwick (acÅ£iune îndeplinită încă din vară)

 

 

2. Înţelegerea procesului de aplicaţie (Ucas are o mulţime de filmuleţe "How-to" care-ţi arată ce să faci) http://www.ucas.com/how-it-all-works/undergraduate/filling-your-application

 

- Costă 23 de lire aplicaÅ£ia prin UCAS pentru 5 opÅ£iuni ÅŸi 12 lire pentru o singură opÅ£iune (e mai sigur să aplici în mai multe locuri). Suma o plăteÅŸti la final.

 

- Te poţi înregistra înainte de perioada când trebuie să aplici şi poţi să revii să completezi secţiunile de câte ori vrei.

 

- La fiecare spaţiu care trebuie completat, poţi apăsa pe un semn de întrebare care-ţi explică ce date trebuie să introduci în acel câmp.

 

- unde scrie "UK applicants only", laşi necompletat fiindcă nu eşti student din Marea Britanie

 

- poţi aplica fie la Oxford, fie la Cambridge, nu la amândouă. Dacă ai printre cele cinci opţiuni ale tale una din aceste două universităţi va trebui să aplici până pe 15 octombrie, în rest aplicaţiile se încheie pe 15 ianuarie.

 

- e mai bine să nu foloseşti caractere româneşti gen "ă, î, â, ş, ţ" fiindcă nu vor fi recunoscute (nici măcar când îţi scrii adresa: eu am scris Bacau în loc de Bacău şi nu am avut nicio problemă cu poşta, totuşi dacă e vorba de numele vostru cred că ar trebui să scrieţi, aici e important)

 

- datele pe care le oferi includ: titlu (domnul, doamna, domniÅŸoara), nume, prenume, sex, data naÅŸterii, adresa, email (Personal details section).

 

- Secţiunea următoarea (Further details sections) încearcă să-ţi clarifice statutul. Universităţile au taxa de şcolarizare diferită pentru Home students (UK and EU students)şi Overseas student (International students), pentru ultimii fiind mai mare. Prin urmare, orice român, ca membru UE, trebuie să aleagă la câmpurile "Fee payer", "Student support arrangement", "Residential category" o opţiune care să includă UE, de ex: EU Team sau UK citizen or EU national. "Details of any special needs" se referă la dizabilităţi - aici puneţi No disability, dacă nu aveţi o problemă serioasă cum ar fi o paralizie a membrelor. Tot NO puneţi şi la "Criminal convictions", asta în cazul în care nu vi s-a făcut dosar penal pentru vreo infracţiune comisă.

 

- Secţiunea Education se referă la şcolile prin care ai trecut începând cu vârsta de 11 ani, ceea ce poate părea ciudat. Eu mi-am trecut atât şcoala generală cât şi liceul şi am spus între ce ani i-am frecventat. Sistemul educaţional din Marea Britanie are ceea ce se numeşte Sixth form college, adică ei încep colegiul de la vârsta de 11-12 ani şi în ultimii doi ani se axează pe subiectele care le trebuie pentru A-levels (un fel de Bac englezesc) - poate din acest motiv cer trecutul educaţional încă de la vârsta de 11 ani şi pentru ceilalţi studenţi care aplică.

 

- La Qualification Section am scris doar 3 diplome-certificate, recunoscute internaţional: ECDL-ul (European Computer Driving Licence), CAE-ul (examenul de limbă, putea să fie şi IELTS sau Toefl) şi Diploma de Bacalaureat. Pe acestea trei le-am găsit într-o listă pe care am găsit-o pe UCAS. În această secţiune se scriu doar diplomele recunoscute, nu voluntariatele şi concursurile. Cu acestea din urmă te lauzi în Scrisoarea de intenţie (Personal Statement)

 

 

PERSONAL STATEMENT - poate cea mai importantă secÅ£iune! Este scrisoarea ta de intenÅ£ie care trebuie să convingă universităţile să te accepte. Diriginta mea spunea că nimeni nu e de neînlocuit în viaţă, dar că asta nu ne împiedică să fim atât de greu de înlocuit încât angajatorii noÅŸtri să se întrebe de două ori dacă s-o facă sau nu. 

Prin urmare, fii grozav, scoate-Å£i atuurile la vânzare, dar nu părea prea lăudăros, prea exagerat. ÃŽmbracă-Å£i cuvintele cât mai elegant posibil ÅŸi cere-le tuturor profilor pe care-i cunoÅŸti (ÅŸi care ÅŸtiu engleză) să-Å£i corecteze lucrarea ÅŸi să-Å£i dea un sfat. Mai multe capete, mai multe idei. Statement-ul trebuie să conÅ£ină 3000-4000 de cuvinte, adică o pagină ÅŸi un pic de Word cu Times New Roman 12. 

Scrie-l mai întâi în Word, modifică-l de câte ori vrei ÅŸi când simÅ£i că ai varianta finală dă-i copy-paste în aplicaÅ£ia Ucas. Modele găseÅŸti câte vrei. Scrie personal statement pe google ÅŸi enjoy! Dar nu copia! Plagiatul înseamnă sfârÅŸitul aplicaÅ£iei. 

 

http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Category:Personal_Statements_by_Subject. http://academiclink.ro/Universitati/vrei-sa-inveti-in-anglia.html.

 

- Ultima secţiune înainte de plată, Referee Details, cere datele de contact ale unei persoane care nu-ţi este rudă şi care-ţi poate scrie o scrisoare de recomandare. De obicei, e un profesor de engleză cu care trebuie tu să vorbeşti înainte şi să-l întrebi dacă are timp şi este dispus să facă aşa ceva.

După ce Ucas-ul intră în legătură cu profesorul tău şi obţine recomandarea (prin email cel mai probabil), îţi va apărea disponibilă opţiunea de plată prin card. Scrii în câmpuri ce-ţi cere de pe card şi plata va fi efectuată şi aplicaţia s-a încheiat.

 

Eu am avut o problemă cu această ultimă parte, deoarece cardul meu Maestro nu avea pe spate un security number din 3 cifre şi a trebuit să-l folosesc pe al tatei (Visa).

 

- O să primiţi prin poştă de la Ucas o scrisoare cum că v-au procesat aplicaţia şi un mini-ghid cu paşii următori.

 

 

 

Articol postat de:

Ana Gabriela Popa

International Relations and Politics

The University of Sheffield

http://demeserievisator.blogspot.ro/

 

 

 

 

 

© 2014 by StudentinMareaBritanie. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
bottom of page