

STUDENT IN
MAREA BRITANIE
Goana după bani: împrumutul guvernamental
Vă spusesem de la început că trebuie să aveţi în vedere costurile. Taxa de şcolarizare a fost acum doi ani în jur de 3000 de lire. Acum s-a triplat la 9000 de lire.
Majoritatea studenţilor români fac împrumut guvernamental la Guvernul Angliei pentru a plăti această sumă. Dai nişte detalii despre tine, semnezi un contract, trimiţi dovada că eşti membru UE şi gata.


De ce este dispus Guvernul Angliei să ofere acest împrumut? Deoarece câştigă mult mai mult decât împrumută. Este o afacere foarte rentabilă şi inteligentă. Din momentul în care ei încep să-ţi plătească studiile, se acumulează dobânda. Suma finală: cât ai împrumutat plus dobânda va trebui s-o dai înapoi ÎNCEPÂND CU luna aprilie a anului în care ţi-ai finalizat studiile.
Nu vă speriaţi! Nu daţi toată suma înapoi, ci în rate lunare şi nu o daţi decât dacă salariul depăşeşte un anumit prag, spre exmplu 21000 de lire pe an (dacă lucraţi în Marea Britanie, pragul se adaptează la economia ţării în care veţi lucra fiindcă nu sunteţi nici măcar obligaţi să lucraţi în Marea Britanie!)
Aveţi multă libertate, dar sunteţi în acelaşi timp urmăriţi de lege. Aţi semnat un contract şi în momentul în care aveţi banii, Guvernul îi ia singur înapoi printr-un sistem de taxe şi impozite, deci nici măcar nu trebuie să te deplasezi. Bineînţeles că poţi să strângi mai mulţi bani şi să plăteşti mai mult. De ce ai face asta? Fiindcă cu cât durează mai mult perioada de plătire a împrumutului, cu atât creşte şi dobânda în continuare.
Cu toate acestea, nu vă fie teamă să faceţi împrumutul! Deşi este în avantajul lor, nu vă schingiuie nici pe voi de bani. Dacă sunt cazuri în care pragul salarial nu se atinge, persoana în cauză nu este obligată să plătească. Prin urmare, pot să aibă şi pierderi. Nu se ştie prin câte fluctuaţii financiare poate trece un om sau dacă ajunge să-şi plătească întreaga datorie. Deci, şi ei îşi asumă riscurile lor - riscurile vieţii.
Informaţii despre procesul de aplicaţie găsiţi pe site-ul lor oficial:
Student Finance England
http://www.studentfinanceengland.co.uk/full-time-study/eu-students.aspx
sau pe TSR (The Student Room) - un forum foarte util pentru a-ţi găsi colegi la viitoarea universitate
http://www.thestudentroom.co.uk/content.php?r=599-Funding-for-non-UK-students-studying-in-England
Din aprilie s-au deschis aplicaţiile pentru împrumut. Am downloadat formularul de vreo 24 de pagini de pe site-ul lor şi l-am completat uitându-mă la notiţele şi observaţiile lor de la sfârşit, apoi l-am trimis prin poştă la adresa de pe formular pe 9 mai 2013!
La secţiunea Customer Reference Number aveţi două opţiuni:
-fie vă faceţi cont pe student finance england la register online şi vă generează acolo codul pe care-l scrieţi,
-fie lăsaţi necompletat şi veţi primi prin poştă de la student finance codul de logare.
Personal, m-am înregistrat dinainte.! scrie undeva "This form must be completed in black ink". Eu am scris cu marker subțire de CD negru. Am avut colegi care au scris cu pix albastru şi nu au avut nicio problemă.!
Term-time Address - pe lângă Home address îţi cer şi adresa la care vei sta la universitate, dacă nu ştii, nu scrii. Eu am lăsat necompletat.!
Când bifezi că eşti EU national, îţi vor cere să trimiţi dovadă o copie legalizată după cartea de identitate. Aici, eu am avut o problemă. M-am dus la notar, mi-am făcut copia şi am trimis-o ca să aflu că ei nu recunosc copiile de la notar şi că trebuia să o duc la şcoală unde mi-au făcut o copie pe o foaie tip pe care scria în engleză conform cu originalul, ştampilată şi semnată (aşa au păţit toţi colegii mei). Am retrimis prin poştă pe 17 iunie. Pe 25 iulie am primit împrumutul guvernamental şi nu a mai trebuit să trimit nimic.!
Îţi vor cere să zici unde ai locuit în ultimii trei ani şi de ce. Întrebarea „de ce” s-ar putea să-ţi pară ciudată, dar nu e. Occidentul nu e plin de proprietăţi private, acolo oamenii stau bine mersi în chirie şi când nu le convine sau când găsesc alt job se mută. Scrii pur şi simplu că ai trăit împreună cu părinţii tăi!
La detaliile despre cursul tău va trebui să bifezi în ce an eşti. Contractul se reînnoieşte în fiecare an, de aceea ai First/ Second/ Third. Mai ai şi varianta de Foundation year (sunt cursuri de câte 3 sau 4 ani la acelaşi profil, Foundation year este un an introductiv, în plus faţă de curs, care te ajută să te reorientezi/ să te reprofilezi. De exemplu, ai terminat filologie şi vrei să urmezi chimie sau ai terminat mate-info şi vrei să urmezi greaca veche. Nu poţi să sari brusc de la una la alta. Dar nu am văzut cazuri de români care să se reprofileze atât de drastic).!
UK National Insurance Number (Nino) - număr unic pentru oricine lucrează în Marea Britanie.
Am lăsat liber!
Detaliile a două persoane de contact: pot să fie şi rude, dar să nu stea la aceeaşi adresă. Sunt persoane de contact, nu giranţi! Ei nu sunt puşi să semneze nimic şi nu au nicio obligaţie, sunt scrişi acolo doar ca variantă de contact.
După ce primeşti împrumutul guvernamental, trebuie să iei scrisoarea de confirmare cu tine la universitate pentru a dovedi facultăţii că SLC (Student Loans Company) îţi plăteşte, într-adevăr, Tuition fee loan-ul.
Universitatea va contacta Guvernul, confirmându-ţi locul acolo şi plata se va efectua.
Articol postat de:
Ana Gabriela Popa
International Relations and Politics
The University of Sheffield
http://demeserievisator.blogspot.ro/
