

STUDENT IN
MAREA BRITANIE
Accommodation
Cazarea vă va costa poate cel mai mult (exceptând taxa de școlarizare pe care oricum o plătește Guvernul).
Puteți opta pentru cazare la universitate sau cazare privată (fie gazdă, fie companii private de cazare a studenților). E adevărat că, de cele mai multe ori, cazarea la universitatea este cu o nuanță mai scumpă, dar majoritatea studenților o preferă, cel puțin pentru primul an, fiindcă reprezintă un spațiu sigur, care-ți garantează toate facilitățile incluse în preț și îți dă oportunitatea să cunoști mai bine orașul și să compari direct celelalte tipuri de cazare.
Taxa pentru cazare variază de la 3000 la 7000 de lire (sau și mai mult), în funcție de tipul de cameră. Prețul include plata facilităților precum: apă, gaz, electricitate, conexiune la internet (pe care ar fi trebuit să le plătești separat dacă locuiai în gazdă).
Clădirile în care sunt cazați studenții sunt de tip blocuri cu apartamente (flats). Aceste apartamente găzduiesc mai multe dormitoare. Fiecare dormitor aparține unui student și este mobilat cu un pat, chiuvetă, dulap de haine, birou și scaun. Într-un apartament pot fi cam până la 6-8 dormitoare (pot fi și mai puține), deci ai tot atâția colegi de apartament cu care împarți, eventual, o bucătărie și, uneori, baia (în funcție de tipul de cameră pe care-l alegi).
Tipuri de camere:
1. Self-catered vs. Catered
Reședințele Catered = oferă masă inclusă, sunt mai scumpe
Self-catered = trebuie să-ți gătești singur, ai la dispoziție doar o bucătărie la comun care include frigider, aragaz, microunde, ibric, prăjitor de pâine, masă, scaune. Acestea le împarți cu colegii de apartament (5-8 persoane maxim). Bucătăria e la comun. Trebuie să-ți achiziționezi singur farfurii, tacâmuri, tigaie ș.a. Pentru mai multe detalii, uită-te pe http://www.shef.ac.uk/accommodation/arriving/what-to-bring
Eu am preferat self-catered.
http://www.shef.ac.uk/accommodation/prospective/food/index
2. Single vs. Shared
Universitatea mea nu are decât camere single (cu un singur pat de o persoană). Mai există opțiuni de camere pentru familii, dar nu există shared (cameră împărțită la două persoane, adică o singură cameră cu două paturi și taxa de cazare se împarte la cele două persoane).
Bineînțeles că pentru unele persoane, camera shared pare mai avantajoasă ca preț, dar trebuie să aveți în vedere și dezavantajele. Spre exemplu, dacă nu cunoașteți persoana cu care veți sta în cameră, s-ar putea să nu vă înțelegeți asupra programului - oră de trezit, oră de culcare, ore de ieșit în oraș, va trebui să aveți tot timpul grijă să nu-l deranjați pe cel de lângă voi și să vă sincronizați cu studiul sau cu distracția și, în mod implicit, gradul de intimitate vă va fi restrâns. Eu am preferat cameră single.
Cu toate că nu există shared, există, în schimb, camere Deluxe și Studio, mult mai mari, mai încăpătoare și mai scumpe. Deluxe are aceleași facilități ca en-suite-ul, plus un pat mai mare și mai mult spațiu. Studio au pat dublu, două birouri și propria bucătărie (ideal pt cupluri).
3. En-suite vs. Shared Bathroom
En-suite = chiuvetă, duș și WC în cameră, la care să ai acces doar tu, este mai scumpă decât cealaltă opțiune, cu toate acestea, am preferat-o.
Shared Bathroom = duș/ WC la comun cu colegii de apartament. În cazul facultății mele, chiuveta intră la cameră. Alte facultăți nu includ nici măcar atât. Avantaj: mai ieftin. Dezavantaj: trebuie să aștepți la rând, nu ai aceste facilități la dispoziția ta oricând ai chef să faci vreun duș etc.
http://www.shef.ac.uk/accommodation/prospective/undergraduates/room-types
Prin urmare, tipul de cameră pe care mi l-am ales este: Self-catered, single, en-suite. Adică, stau singură în cameră, am propriul duș/wc, împart doar bucătăria și trebuie să-mi gătesc singură. Chiria pe un an cu apă, gaz, internet, curent incluse este de 4848.06 lire (cel puțin pentru anul 2013-2014, în care am închiriat eu camera). În realitate, m-a costat un pic mai mult - 5028.06 lire, fiindcă a trebuit să plătesc o contribuție de membru al comunității în valoare de 30 de lire și un depozit de 150 de lire pentru asigurarea camerei și a lucrurilor din ea. Suma totală în lei m-a ajuns cam pe la aproximativ 26000. Contractul e valabil pe 42 de săptămâni, de la 21 septembrie 2013 până la 12 iulie 2014.
Unele universități iau în calculul prețului și distanța reședinței de campusul universitar. Sheffield nu o face. Oricum există variații de la universitate la universitate.
Orientativ, vă voi da mai jos prețurile (fără depozitul obligatoriu de 150 de lire și fără taxa de membru de comunitate de 30 de lire care se adaugă ulterior) pentru închirierea a diferite tipuri de camere la Universitatea Sheffield, valabile pentru anul școlar 2013/2014:
Cameră self-catered, single, en-suite, 42 sapt - 4848.06 lire
Cameră self-cat, deluxe, 42 saptamani, 42 sapt - 5236.14 lire
Cameră self-cat, shared bathroom, 42 sapt - de la 4021.92 până la 4.324 lire, variază în funcție de proprietate.
Cameră catered, shared bathroom, 42 sapt - 5574 lire
Cameră catered, en-suite, 42 sapt - 6106 lire
http://www.shef.ac.uk/accommodation/prospective/rents
Contractele de 42 de săptămâni sunt pentru Undergraduate (studenți pentru licență), iar cele de 52 de săptămâni (pe care nu le-am mai menționat) pentru Postgraduate (studenți la master/ doctorat).
În fiecare locație (la Sheffield) unde sunteți cazați există spații cu mașini de spălat care funcționează precum automatele de cafea. Introduci moneda și o pui în funcțiune. Detergentul de rufe, balsamul trebuie să ți le cumperi tu. Și există mese și fier de călcat.
METODE DE PLATÄ‚
După ce ți-ai îndeplinit condițiile și ai primit oferta Unconditional de la universitate, vei primi un email care va conține contractul online de cazare (înainte de asta va trebui să aplici tot online, pe site-ul facultății pentru tipul de cazare preferat http://www.sheffield.ac.uk/accommodation/prospective/apply).
Contractul se va baza pe preferințele tale anterioare http://www.sheffield.ac.uk/accommodation/prospective/apply/contracts.
După ce accepți termenii și condițiile, va trebui să stabilești o metodă de plată. Depozitul de 150 de lire se plătește online, în curs de 7 zile de când ai primit contractul, pentru a-ți rezerva camera, altfel va fi alocată altcuiva (acest depozit îl primești înapoi la finalul celor 42 de săptămâni în cazul în care predai camera așa cum ai primit-o, fără stricăciuni), contribuția de 30 de lire la comunitatea ta va fi plătită odată cu taxa pentru cazare - accommodation fee. Aceasta din urmă poate fi plătită fie prin Direct Debit (dacă ai un cont la o bancă din UK), fie prin Credit/Debit Card, adică îți vor lua banii direct de pe card. Poți plăti toată suma imediat ce primești contractul sau toată suma pe 1 oct când începe anul universitar sau în trei rate (instalments) la 1 oct, 22 ianuarie, respectiv 30 aprilie.
Alegi una din cele trei modalități, plătești depozitul și, dacă ai ales să plătești în rate, contribuția de 30 de lire se adaugă la prima tranșă. Dacă vreți să plătiți toată suma direct, fie pe 1 oct, fie în decursul celor șapte zile, atunci trebuie să discutați cu banca la care aveți cardul să vă poată mări plafonul/limita maximă de tranzacție.
http://www.sheffield.ac.uk/accommodation/prospective/apply/stepbystep
Mai există și opțiunea transferului bancar, dar ar trebui să aveți toți banii în lire și se percepe un comision. Plata prin card nu are comision și dacă aveți card cu valută, puteți depune suma echivalentă în ron și ea va fi luată de universitate în lire.
Menționez că articolele mele sunt valabile pentru Universitatea Sheffield. Alte universități pot să aibă alte proceduri și condiții.
Un site, oricât de bine ar fi organizat, tot haotic pare unui prospective student care nu ştie unde să caute informaţiile necesare, aşa că m-am gândit să dau aici direct linkurile sau informaţiile importante în legătură cu anumite aspecte din viaţa de zi cu zi.
Cazarea - after you arrive
După ce ajungi la universitate, vei primi o broşură cu A-Z Accommodation (cazarea universităţii) pe care o puteţi vizualiza online aici (click) si aici (pentru Opal).
* spălatul rufelor la maşină costă 2.50 lire (detergentul trebuie să îl ai tu separat) - programul durează 38 min
* uscatul rufelor costă 1 liră - 50 min
* pentru a-ţi recupera depozitul de 150 de lire pe care l-ai plătit la început, trebuie să menţii curăţenie şi să anunţi imediat dacă se defectează ceva. Mai multe despre depozit .
* în prima săptămână după ce ajungi la universitate, trebuie să completezi un inventar cu tot ce ai în cameră şi cu toate observaţiile (ex: perete cu pete, chiuvetă crăpată, lipsa mopului sau a coşului de gunoi, fier de călcat defect etc etc) pentru ca aceste lipsuri să poată fi reparate. Dacă nu scrii în inventar, atunci s-ar putea ca la final, să te taxeze din depozit. Mai multe despre inventar .
* TV-ul din living nu are licenţă. Dacă vrei sa-l foloseşti, trebuie să plăteşti. Mai multe aici.
* cum primeşti pachete sau plicuri prin poştă aici.
Articol postat de:
Ana Gabriela Popa
International Relations and Politics
The University of Sheffield


Standard- shared bathroom
En-suite


Deluxe
Studio