

STUDENT IN
MAREA BRITANIE

Mihai Popa-Matei - Computer Science
Q:Cum te numeşti? Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?
A: Mă numesc Mihai Alexandru Popa-Matei. Am ales să studiez în străinătate pentru că am fost de părere că universităţile din România nu ar fi oferit la fel de multe oportunităţi, atât academice cât şi profesionale, ca o universitate din străinătate.
Q: La ce universitate eşti?
A: Anul acesta am terminat ultimul meu an la The University of Sheffield.
Q:De ce ai ales această universitate?
A: Am ales această universitate pentru că oferă nişte cursuri de care am fost interesat.
Q:Ce profil ai ales? Cum ţi se pare în raport cu aşteptările tale?
A: Am ales Computer Science MComp. A fost o surpriză plăcută să am ocazia să fac mai multe proiecte practice şi acest lucru m-a ajutat enorm la dezvoltarea mea profesională.
Q:Ce bariere ai întâmpinat în primul an de studiu/ universitate?
A: Nu pot spune că am întâmpinat o barieră anume, dar a fost o surpriză să descopăr că notele primite trebuiau să se încadreze într-un anumit graphic gausian. În alte cuvinte, dacă toată clasa primea note mari, trebuiau modificate şi scăzute ca să respecte graficul.
Q:Şocuri culturale?
A: Cel mai mare “şoc” cultural a fost să fiu chemat “love” la magazine în primele luni, lucru care este destul de comun în Yorkshire.
Q:Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de când eşti la universitate?
A: Pe parcursul universităţii am avut parte de multe realizări de care sunt mândru, dar cea mai mare realizare a mea a fost găsirea a două part-time job-uri unde am fost apreciat în deplin. În aceste slujbe am putut lucra cu nişte persoane cu adevărat speciale care mă ascultau şi aveau încredere în abilităţile mele. Chiar dacă eram angajat part-time, am fost văzut ca un membru important al echipei.
Q:Ce ai schimba la experienţa ta?
A: Dacă ar fi să îmi retrăiesc experienţa la universitate, aş fi mai activ în primul an. Din cauza unor motive personale, nu m-am putut implica în societăţi şi nu am putut să particip la activităţi extracuriculare pe cât de mult aş fi dorit. Universitatea din Sheffield are un mare număr de societăţi care au teme foarte diverse: de la board games la political societies şi de la scy-fi la poetry.
Q:Cum ţi se pare orasul în care studiezi? Dar oamenii?
A: Sheffield este un oraş foarte frumos cu foarte multe parcuri şi oameni foarte drăguţi şi ajutători. Fiind un oraş relativ mic, în perioada anului universitar centrul şi pub-urile sunt în general dominate de studenţi. Oraşul are o selecţie rezonabilă de restauranturi, pub-uri şi club-uri.
Q:Câteva sfaturi pentru fresheri :D
A: Un sfat important pe care l-aş da unui fresher ar fi să ia în considerare faptul că piaţa de muncă se schimbă. Angajatorii nu mai sunt la fel de interesaţi de ce universitate ai făcut, ci pun mai mult accent pe ce experienţă ai. Din această cauză un viitor absolvent de universitate trebuie sa aibă un bagaj de experienţă practică în domeniul în care aplică.
Şi în mod evident, să vă distraţi şi să nu aveţi regrete în alegerile pe care le veţi face.