

STUDENT IN
MAREA BRITANIE

Laura Crăciun- Artificial Intelligence and Computer Science
Q:Cum te numeşti? Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?
A: Mă numesc Laura Crăciun, sunt din Hunedoara, România. Totul a plecat de la tatăl meu. El fiind inginer-chimist mereu călătorea în afara graniţelor la diverse conferinţe şi congrese. A vizitat printre altele şi Universitatea din Göttingen şi a rămas profund impresionat totodată de nivelul ridicat al predării, fiind axat în mare parte pe partea practică dar şi de calitatea specializărilor oferite de către universitate. Tot el a fost şi prima persoană care şi-a pus amprenta fără să ştie asupra meseriei mele. Entuziasmul lui dar şi modul în care el îmi povestea despre aceste lucruri, m-au făcut foarte curioasă şi am început să îmi doresc foarte mult să experimentez şi eu ceva asemănător.
Q: La ce universitate eşti?
A: Sunt studentă în anul 4 la The University of Sheffield. Nu am ales Gottingen-ul!
Q:De ce ai ales această universitate?
A: Am ales The University of Sheffield fiindcă era singura universitate din Marea Britanie care oferea o specializare aşa cum mi-am dorit eu. Desigur că mai sunt şi alte universităţi care aveau oferte de studii asemănătoare, dar din punctul meu de vedere aici am găsit exact ceea ce îmi doream şi anume: o axare foarte ridicată pe partea practica, un colectiv de profesori şi studenţi de excepţie şi un număr ridicat de societăţi care rulează numeroase evenimente de-a lungul anului academic. Am fost plăcut impresionată de Open Day-ul la care am luat parte înainte să îmi încep studiile aici, de îndata ce am intrat în incinta departamentului am simţit că fac parte din acest loc. Atât universitatea cât şi departamentul meu ocupa locuri fruntaşe în toate topurile universitare ale lumii.
Q:Ce profil ai ales? Cum ţi se pare în raport cu aşteptările tale?
A: Am ales să studiez Artificial Intelligence and Computer Science cu specializarea de Master of Computer Science. Din punctul meu de vedere este o specializare excelentă care îţi oferă exact tot ce ai nevoie pentru a fi atât un inginer-informatician cât şi cercetător. Există un echilibru foarte bun între teoria predată în timpul cursurilor şi proiectele practice care stau la baza acestora. În anul al treilea am avut ocazia să lucrez la un proiect de cercetare foarte complex în cadrul lucrării mele de dizertaţie. Departamentul de Informatică are şi propriul centru de robotică care găzduieşte un număr impresionant de roboţi. De asemenea, departamentul rulează module unicate în Marea Britanie precum Software Hut, Genesys, Darwin Project, Adaptive Intelligence si Modelling and Simulation of Natural Systems. Sunt pe deplin fericită cu alegerea făcută!
Q:Ce bariere ai întâmpinat în primul an de studiu/ universitate?
A: Cred că pentru mine cea mai mare barieră în primul an de studiu au fost atacurile de panică. Mi s-a întâmplat să sufăr de două atacuri de panică în timpul unor teste grilă. I-am povestit doamnei profesoare despre ce păţisem iar ea imediat m-a trimis la psihologul universităţii, care mi-a rezolvat problema într-un timp foarte scurt. Am învăţat foarte multe metode de relaxare şi meditare pentru a evita atacurile de panică. Tot în anul I am adoptat şi un regim alimentar special pentru sesiune, recomandat de către tutoarea mea. Este extrem de important ca profesorii şi/sau tutorii să ştie despre orice fel de probleme atât personale cât şi academice fiindcă ei te pot ajuta sau sfătui în absolut orice situaţie iar totul este confidenţial.
Q:Şocuri culturale?
A:Nu am avut niciun şoc cultural.
Q:Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de când eşti la universitate?
A: Nu ştiu dacă şs putea spune că am o realizare, cred că din punctul meu de vedere sunt două realizări mari. Prima ar fi faptul că am avut oportunitatea să îmi dau lucrarea de dizertaţie cu unul dintre cei mai mari cercetători britanici în sisteme biologice artificiale, care în urma colaborării noastre timp de un an de zile mi-a oferit un doctorat în acest domeniu. M-a încurajat foarte mult să aleg o carieră în cercetare. A doua ar fi posibilitatea de a participa la una dintre cele mai mari expoziţii de robotică şi inteligenţă artificială din lume, care ia loc în fiecare an în luna August la Londra. Anul trecut am reuşit să particip timp de o zi la această expoziţie şi să discut cu unii dintre cei mai mari informaticieni ai lumii.
Q:Ce ai schimba la experienţa ta?
A: Nu aş schimba absolut nimic la experienţa mea! Dacă nu sufeream de atacurile de panică în mod sigur nu învăţam atâtea metode de relaxare. Din toate am învăţat câte ceva şi toate lucrurile aceastea m-au ajutat să mă maturizez şi să cresc ca om.
Q:Cum ţi se pare oraşul în care studiezi? Dar oamenii?
A: Sheffield-ul este un oraş superb! Nici prea mare dar nici prea mic! Un oraş boem, foarte şic, foarte verde şi care oferă o gamă largă de magazine, baruri, restaurante, pub-uri, parcuri, teatre, cinematografe şi centre comerciale. Este de asemenea cel mai sigur oraş al Angliei. Oamenii sunt extem de prietenoşi , amabili şi politicosi. Zâmbesc mereu şi nu ezită să te numească “love” sau “duck” de fiecare data când au ocazia!
Q:Câteva sfaturi pentru fresheri :D
A: Sfatul meu principal este să începi să lucrezi la proiecte din timp! Mi-au trebuit şi mie 3 ani de zile să învăţ lucrul ăsta dar am reuşit în cele din urmă. Time management-ul este foarte important în ceea ce priveşte obţinerea unor rezultate academice foarte bune. Socializează! Este crucial să întâlneşti cât mai mulţi oameni şi să îi cunoşti. Să nu îţi fie teamă să faci greşeli gramaticale! Este natural să mai faci câte o greşeală aşa din când în când şi te asigur eu că nici englezii nu vorbesc limba engleză corect. Have a great time! Pe lângă faptul că ai de învăţat şi de lucrat la diverse proiecte şi prezentări, nu uita să ieşi cu prietenii, să te înscrii la diverse societăţi şi să iei parte la cât mai multe evenimente!