

STUDENT IN
MAREA BRITANIE

Ioana Simion- Architecture ( ERASMUS)
Q:Cum te numeşti? Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?
A: Ioana Simion.
Mi-am dorit foarte mult să studiez arhitectură în Marea Britanie, dar am intrat la facultate în București și am rămas acolo până la urmă. Nu am renunțat totuși la ideea de a studia în străinatate, așa că m-am documentat mai mult în legătură cu programul de mobilitate Erasmus, am considerat că este o oportunitate, am aplicat pentru un loc și așa am ajuns în Marea Britanie. Consider că este un avantaj să știi ce se întâmplă și în afara țării, ce se cere, să ai un model de comparație, să înveți lucururi noi, să cunoști oameni noi, să ieși din zona ta de siguranță. Cred că pot spune că asta m-a determinat, am vrut să văd cum privesc alții arhitectura și cum se face școală acolo.
Q: La ce universitate eşti?
A: University of Sheffield.
Q:De ce ai ales această universitate?
A: Am optat pentru Sheffield în primul rând pentru că era pe lista de opțiuni Erasmus. Și știam, de asemenea, că este una dintre universitățile de top, cel puțin pe arhitectură, din Anglia.
Q:Ce profil ai ales? Cum ţi se pare în raport cu aşteptările tale?
A: Arhitectură; am plecat în anul 3 cu programul Erasmus. Mă așteptam să fie dificil, fiind ultimul an de studiu undergraduate la ei, dar a fost poate mai greu și mai solicitant față de cum mă așteptam să fie. Știam că se pune accent pe atelier și nu pe partea teoretică, cum era la UAUIM, și a fost așa într-adevăr. Academic vorbind, mă așteptam să fie bine, dar a fost mai mult decât bine, am numai cuvinte de laudă despre modul în care s-a desfășurat anul. Ca experiență per total, a întrecut toate așteptările.
Q:Ce bariere ai întâmpinat în primul an de studiu/ universitate?
A: Nu pot să spun că am întampinat dificultăți mari, dar sistemul fiind diferit de cel de la UAUIM, mi-a luat un timp să mă obișnuiesc cu modul de predare, notare etc. În România se fac 6 ani, plus doi de practică pentru drept de semnătură. În Anglia este diferit – sunt 3 ani undergraduate, 1 an de practică profesională, apoi urmează masterul, postgraduate, care de cele mai multe ori este 2 ani. Plus practică profesională după, examen și apoi iei diploma de arhitect. Din cauza asta și ceea ce se învață în facultate e structurat altfel. De exemplu, în România atelierul este teoretic cel mai important, dar mai ai încă vreo 10 materii, așa că nu ajungi să îi dedici suficient timp. În Sheffield atelierul ocupă 80% din timp și a fost ciudat cel puțin la început să lucrez atât de mult timp la un proiect, să am timp sa îl detaliez, să am corecturi pe partea structurală cu ingineri și arhitecți.
Q:Şocuri culturale?
A: Prizele (deși nu cred că asta intră la șocuri culturale), se întâmpla să mai uit adaptorul de priză european acasă și era foarte frustrant. Dacă tot a venit vorba de Europa, faptul că majoritatea britanicilor nu se consideră europeni (da, e cam ciudată chestia, ei se consideră britanici și cam atât).
Q:Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de când eşti la universitate?
A: Faptul că am fost un an la University of Sheffield e o realizare în sine personal. Și că am ales să scriu o disertație anul acesta și am reușit să o termin cu bine.
Q:Ce ai schimba la experienţa ta?
A: A fost o experiență foarte frumoasă, și nu aș schimba absolut nimic. Poate mi-aș dori să nu fi fost doar un an.
Q:Cum ţi se pare oraşul în care studiezi? Dar oamenii?
A: Inițial nu mi-a plăcut Sheffield. E un oraş mic...bine, nu chiar atât de mic, dar nu găsești foarte multe de făcut comparativ cu Bucureștiul. Sau cu Manchester, că tot e foarte aproape. Se spune ironic că este cel mai mare sat din Anglia. Sunt dealuri peste tot, și mai ales când trebuie să alergi dimineața la facultate pentru că ai întârziat la curs este groaznic. E un oraș pentru studenți, așa că e cam pustiu înainte de începerea anului universitar. Și în vacanța de iarnă... Dar pe măsură ce îl descoperi, ajunge să îți placă din ce în ce mai mult. Este foarte verde, parcurile sunt superbe, campusul universității este printre cele mai frumoase din Anglia. Sunt o mulțime de facilități oferite de universitate, și o să menționez trei chestii aici: te poți apuca cam de orice sport vrei dacă ai timp, Sheffield are cel mai bun Students Union din Marea Britanie, și în Arts Tower, printre multe altele, există și un printer 3D (și Sheffield văzut din Arts Tower este wow!!) Centrul orașului deși nu este mare, arată bine și sunt o mulțime de terase, restaurante foarte bune, clădiri interesante. Sunt locuri pe care nu ai cum să le știi dacă nu te plimbi prin Sheffield, chiar dacă sunt dealuri multe și obosești repede, merită. Iar vara în Sheffield, daca se întâmplă să nu plouă o perioadă mai lungă, cred că este cel mai frumos anotimp posibil. Oamenii sunt foarte deschiși, prietenoși, sunt mulți studenți străini, de acolo și un vibe diferit față de alte orașe. Localnicii sunt vorbăreți, iar accentul lor de Yorkshire este tare simpatic. Probabil cel mai mult contează oamenii pe care îi cunoști și cu care petreci majoritatea timpului, prietenii pe care îi faci. Nu știam pe nimeni când am venit în septembrie, am locuit doar un an în Sheffield, și deja a devenit un fel de ”acasă” pentru mine.
Q:Câteva sfaturi pentru fresheri :D
A: Fiți open minded, și nu veniți cu idei preconcepute gen ”englezii sunt reci” sau ”plouă 99,9% din timp”. Există anumite chestii culturale mai ciudate, e adevărat, dar dacă ești deschis o să fie ok. Și have fun!