top of page

Cristiana MiroÈ™anu- International Relations and Politics 

 

Q:Cum te numeşti? Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?

 

A: Cristiana Maria Miroşanu. Am aplicat la universităţi din Marea Britanie datorită calităţii educaţiei pe care o oferă, datorită prestigiului instituţiei, dar şi pentru că ofereau posibilităţi mai bune de angajare decât în România.

 

Q: La ce universitate eÅŸti?

 

A: University of Sheffield, anul 3.

 

Q:De ce ai ales această universitate?

 

A: Dintre toate universităţile la care am aplicat era cea mai bună în domeniul pe care voiam să îl studiez (conform clasamentelor din ghidurile universităţilor).

 

Q:Ce profil ai ales? Cum ţi se pare în raport cu aşteptările tale?

 

A: Relaţii Internaţionale şi Studii Politice. Mi-a întrecut cu mult aşteptările şi m-a învăţat să argumentez şi să analizez în profunzime evenimentele şi teoriile studiate. Am trecut (din fericire!) la un sistem complet diferit de cel românesc, în care nu se promovează doar memorarea unor informaţii, ci şi analiza şi critica acelor informaţii.

 

Q:Ce bariere ai întâmpinat în primul an de studiu/ universitate?

 

A: Nu ştiam foarte bine care este sistemul de notare. Din cauza tuturor regulilor de confidenţialitate nici nu aveam access la lucrările altor studenţi, ca să înţeleg de ce au primit anumite note şi cum să ajung să le primesc şi eu.

 

Q:Åžocuri culturale?

 

A: Destul de multe. După aproape doi ani, tot mai descopăr câte ceva care mă uimeşte la ţara asta. Ce m-a uimit cel mai tare a fost că, spre deosebire de concepţia românilor că englezii sunt reci şi nepăsători, în partea de nord a Angliei sunt chiar cei mai politicosi şi prietenoşi oameni pe care i-am cunoscut vreodată, care nu ezită niciodată să te ajute sau să găsească pe cineva care poate să te ajute.

 

Q:Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de când eşti la universitate?

 

A: Am obţinut o bursă de cercetare anul acesta, pentru a investiga cauzele apariţiei muncii forţate în lanţurile globale de comodităţi. Este o temă foarte actuală, iar raportul final va fi trimis pentru analiză la Organizaţia Mondială a Muncii (International Labour Organisation), din cadrul ONU.

 

Q:Ce ai schimba la experienţa ta?

 

A: Absolut nimic. Toate experienţele şi toţi oamenii cunoscuţi m-au făcut să îndrăgesc locul acesta şi universitatea.

 

Q:Cum ţi se pare oraşul în care studiezi? Dar oamenii?

 

A: OraÅŸul este foarte liniÅŸtit ÅŸi sigur, dar are ÅŸi foarte multe cluburi sau baruri în care să ieÅŸi în weekend ; de asemenea, este cel mai verde oraÅŸ din Europa : avem parcul naÅ£ional Peak District la jumătate de oră de mers cu autobuzul. Mi se pare perfect pentru studii. Oamenii sunt foarte prietenoÅŸi (localnicii ÅŸi se adresează întotdeauna cu ‘love’ sau ‘darling’), dar asta diferă de la regiune la regiune.

 

Q:Câteva sfaturi pentru fresheri :D

 

A: Să vină cu mintea deschisă şi gata de experienţe noi. Şi să se pregătească de ore lungi la bibliotecă printre mormanele de cărţi, mai ales dacă profilul ales este umanist.

 

© 2014 by StudentinMareaBritanie. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
bottom of page