

STUDENT IN
MAREA BRITANIE

Bianca Cîmpeanu- Business Management ( with year in industry)
Q:Cum te numeşti? Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?
A: Numele meu este Bianca. Am venit în Marea Britanie în primul rând pentru a avea acces la un alt tip de învăţământ- am considerat că pregătirea oferită în facultăţile de aici este mai adecvată domeniului în care doresc să profesez. În al doilea rând, am privit această schimbare – de ţară, de cultură, de limbă- ca pe o oportunitate de a progresa, de a cunoaşte, de a mă dezvolta.
Q: La ce universitate eşti?
A: Studiez la University of Birmingham.
Q:De ce ai ales această universitate?
A: Având în vedere zecile de opţiuni de universităţi din Anglia, am decis că îmi doresc să studiez la o facultate recunoscută pe plan mondial în domeniul Business/Management; de asemenea, am vrut să locuiesc într-un oraş mare, dezvoltat, aflat la o distanţă rezonabilă de Londra. După ce am vizitat facultatea din Birmingham în clasa a XII-a, am ştiut că un asemenea campus este locul ideal pentru a-mi petrece cei 3 ani de studii universitare.
Q:Ce profil ai ales? Cum ţi se pare în raport cu aşteptările tale?
A: Am ales să studiez Business Management (With Year in Industry) – curs care îmi oferă şansa să lucrez full-time un an de zile într-o companie din Marea Britanie (între cel de-al doilea şi ultimul an de studii).
Aşteptările mele erau înalte- mă aşteptam ca profesorii nu numai să aibă un nivel foarte înalt de pregătire, ci şi să fie implicaţi acestei meserii – lucru care este foarte departe de realitate. Un profesor care predă pentru cca 200 studenţi, câte 2 ore pe săptămână, timp de 10-11 săptămâni (pentru fiecare curs) nu este suficient – cel puţin după părerea mea. Pe de altă parte, aici, studenţii trebuie să fie extrem de implicaţi în viaţa lor academică, trebuie să fie proactivi şi să se folosească de mijloacele şi resursele oferite de facultate pentru a învăţa. Lucru care mi se pare perfect normal. Însă dacă nu mă aflu sub pregătirea unor profesori care să-şi dovedească întru totul abilităţile de pedagogi/academicieni etc., atunci aşteptările nu îmi sunt atinse – aşa cum este cazul meu.
Q:Ce bariere ai întâmpinat în primul an de studiu/ universitate?
A: Decizia de a studia în Marea Britanie îmi aparţine în totalitate; sunt o persoană căreia îi place schimbarea, şi care se adaptează relativ repede circumstanţelor. Astfel, pot spune că nu am găsit primul an de facultate extrem de greu. Bariere culturale (precum diferenţe majore în comportament şi obiceiuri) în mod sigur există, însă am făcut tot posibilul să trec peste acestea şi să mă bucur de timpul petrecut aici. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul a trecut, am realizat cât de mult apreciez cultura noastră, oamenii, limba, tradiţiile, locurile. Pe măsură ce m-am obişnuit cu acest nou cadru cultural, mi-am dat seama cât de dor mi se face de casa.
Q:Şocuri culturale?
A: Nenumărate. De la mâncare, nici pe departe la fel de diversificată şi gustoasă cu a noastră, la obiceiuri şi tradiţii, superficiale după părerea mea, şi până la gradul de cultură şi pregătire al studenţilor – care mi se par extrem de ignoranţi, cultural vorbind (nu vorbesc alte limbi; nu se adaptează altor culturi atunci cand călătoresc).
Q:Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o de când eşti la universitate?
A: Îmi place să cred că am avut nenumărate împliniri/realizări de când am ajuns în Anglia. Am reuşit să mă implic în nenumărate activităţi extra-curiculare, am avut de-a lungul celor doi ani rezultate academice cu care mă mândresc; am făcut parte dintr-un proiect de voluntariat prin care am stat 2 luni de zile în Columbia, unde am învăţat spaniolă şi am cunoscut numeroşi oameni deosebiţi. În cel de-al doilea an, am coordonat la rândul meu acelaşi program de schimburi culturale, am participat la o serie de conferinţe axate pe dezvoltarea tinerilor, şi poate cea mai mare realizare – am obţinut un job timp de un an de zile cu Peugeot Citroen, aici, în Marea Britanie.
Q:Ce ai schimba la experienţa ta?
A: Nu-mi doresc să schimb nimic la experienţă; toate momentele, bune sau mai puţin bune, m-au ajutat să învăţ foarte mult şi să mă auto-depăşesc.
Q:Cum ţi se pare oraşul în care studiezi? Dar oamenii?
A: Birmingham este un oraş al contrastelor. Are zone cu adevărat frumoase, în special zona centrală, împânzită de cafenele şi restaurante, canale şi bărci, flori şi muzică frumoasă. Însă are şi zone mai puţin plăcute, ca orice oraş mare până la urmă. Iar oamenii … majoritatea se distrează atunci când beau cu mult peste măsură, comportându-se absolut ruşinos atunci când ies (şi apoi mândrindu-se cu asta). Vorbesc mult; de multe ori, fără rost. Rareori am întâlnit englezi pe care să îi consider oameni “de valoare” – sunt foarte superficiali. Ironic, majoritatea prietenilor mei dragi sunt studenţi internaţionali.
Q:Câteva sfaturi pentru fresheri :D
A: Distraţi-vă; faceţi ceea ce vă face cu adevărat plăcere. Implicaţi-vă cât mai mult în societăţi/activităţi extra-curiculare. Plimbaţi-vă, vorbiţi cu cât mai mulţi oameni, învăţaţi cât de mult puteţi. Ţineţi aproape oamenii care merită timpul vostru şi nu faceţi compromisuri. Fiţi însă deschişi, diplomaţi şi toleranţi. Cel mai important, nu uitaţi că este decizia voastră să studiaţi în străinătate; numai de voi depinde dacă experienţa aceasta va fi una plăcută sau nu.